Monday, 23 May 2011

Asam Pedas....Sedapnyeee


Asam Pedas Ikan Plotan

Lala Bukan Andy lala ye

Asam Pedas memang menjadi kegemaranku ... tambah pula bila kena cara masakannye. Hari ni aku dah lama tidak memasak....fikir2 aku pi pasar tani...jalan punya jalan aku pon terlihat ikan Plotan, Ikan ni spesis atau adik beradik dengan Ikan duri, Ikan Mayung....

Aku pon tanya tokeynye..berapa harga bahagian kepala ni...RM10 sekilo...ok bagi bahagian kepala dan Isinye sikit...semunye RM23.00...di samping itu juga aku beli lala ...satu beg plastik RM9.00. dalam hati ku ... ikan ni akan aku masak asam pedas...dan lala aku masak goreng berlada.

Setiba je di rumah aku terus ke dapur dan membasuh serta memotong bahan yang diperlukan...alhamdulillah anak aku pun tolong sama. maklumlah aku ni tak de anak perempuan...jadi lelaki pun boleh suruh buat kerja dapur.

Anak aku Umar namanye memang suka kalau aku masakkan makanan kegemarannye..lebih lagi bila buat kurma ayam..fuhh nala di makan. Memasak ni memang kegemaran ku dari bujang lagi..Sekali sekala kita ni...suami jika berkemampuan melakukan perkara ni ...tak salah masakan buat isteri yang berkerja. Bila dia balik makanan dah terhidang di atas meja... senyum dia ... OK lah..

Kata orang "sedangkan lidah lagi tergigit....inikan pula suami-isteri"... zaman sekarang ni ... kita sebagai suami kena juga membantu isteri...jika dia (isteri) sibuk...kita (suami) tolong dan sebaliknya...baru rumah tangga tu ...insyallah aman. Kita perlu timbang rasa...baru rukun damai rumah tangga.

Aku ni bukan nak ajar kekawen..., tapi inilah yang aku cuba latihkan pada diri ku... apa2pun doa kepada allah swt..jangan lupa...setelah kita berusaha.

"TAK SEMESTINYE KERJA DI RUMAH HANYA ISTERI LAKUKAN, MALAH KITA (LELAKI) JUGA PERLU MEMBANTU"


1 comment:

Pandai beli lauk said...

Amboi... rajin abang ni...

Kalau suami tu tak pandai memasak, tak salah kalau dia membantu mengemas rumah ke, basuh pinggang mangkuk ke ataupun menolong membasuh dan menyidai pakaian. Itu pun boleh buat sang isteri tersenyum...

Apa-apa pun, buatlah apa sahaja demi keutuhan dan kebahagian rumah tangga!